Pratite nas!

BiH | objavljeno: 19.Dec.2013 u 12:11

U subotu studentske demonstracije!Više od 8.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji za uključenje BiH u Erasmus+ program koju je organizirala nevladina organizacija Demokratski omladinski pokret (DOP).

- Peticiju ćemo danas predati u Vijeće ministara BiH i poslati Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukoliko se oni ne budu oglasili, peticiju ćemo poslati i OHR-u - kazao je Agenciji Fena predsjednik DOP-a Ernad Deni Čomaga.

Iako je Vlada Republike Srpske jučer dala  saglasnost za učešće u programu ’’Erasmus +’’, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja, neformalna grupa mladih ljudi ipak neće odgoditi demonstracije najavljenje u subotu u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

- Ne odustajemo iz razloga što smatramo da su obećanja ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije zasnovana na političkim floskulama i zato što smo izigrani - kazao je Feni jedan od organizatora demonstracija Samir Beharić.

Naglasio je da će mladi izaći na demonstracije i zbog katastrofalnih studentskih standarda te da također žele i provođenje Bolonjskog procesa prema evropskim standardima.

Na demonstracije je pozvao i sve građane, jer su i oni direktno pogođeni katastrofalnim odnosom političara prema stanovništvu.
 
- Erasmus+ je kap koja je prelila čašu - kazao je Beharić.

Ovim demonstracijama podršku su dali i predstavnici Demokratskog omladinskog pokreta koji će im se u subotu pridružiti.

- Izjava da predstavnici vlasti iz RS-a "polovično" pristaju na učešće u programu Erasmus + je isključivo obmana javnosti, jer je ukupan program predviđen da sve države imaju ograničen pristup, a samim tim i BiH. Ali taj ograničeni pristup je minimalan - naglasio je Čomaga.


Izvor: Fena